Nekoliko korisnih saveta za uređenje male kuhinje - Nova 45

Nekoliko korisnih saveta za uređenje male kuhinje

Kuhinja je mesto za kuvanje, jelo, smejanje, uživanje u društvu svojih najbližih i prijatelja i kao takvo ključno mesto i sastavni deo kuće koje je potrebno da bude uređeno tako da podstiče i nadahnjuje dobru hranu, uspomene i uživanje. Mala kuhinja obično znači i malo prostora za dekorisanje i uređenje ali ne mora biti tako. Veće nije uvek i bolje. Sve što vam je potrebno je par dobrih ideja za uređenje koje će vaš prostor da drži organizovanim, funkcionalnim i lepim.

Par dizajnerskih rešenja mogu rešiti mnoga pitanja kada su male kuhinje u pitanju. Obično tri najčešće pritužbe na račun malih kuhinja su nered, nedostatak radne površine i mračna kuhinja.

Nered

Nered se obično javlja kao rezultat ne skladištenja stvari na vreme. Rešenje je u pojednostavljenju i uklanjanju nepotrebnih predmeta. Prođite kroz ormariće, radne elemente i fioke i jednostavno bacite sve ono što niste koristili u poslednje vreme. Zapitajte se da li vam zaista trebaju pojedine stvari. Jednom kada očisitite ormare i fioke u isto vreme otarasićete se svega onog što uzrokuje nered, sigurno će vam biti lakše.

Nedostatak radne površine

Došli ste do nekog prostora viška ali ni to nije dovoljno kada je radna površina u pitanju, ideja koja bi vam dobrodošla u ovoj situaciji je da iskoristite sudoperu i postavite dasku za sečenje na nju.

Mračna kuhinja

Tamnije prostorije izgledaju manje, to možete rešiti tako što ćete svoje zidove učiniti svetlijim. Ukoliko generalno volite tamniji nameštaj i prostor, možete dodati različite vrste osvetljenja. Tako na primer možete koristiti osvetljenje pri dnu vaših kuhinjskih elemenata, na taj način ćete osvetliti radnu površinu, a u isto vreme naglasiti vaše kuhinjske elemente. Dobro osvetljenje učiniće da kuhinja izgleda veće bez obzira na boju iste. Da li će neko zaista primetiti koliko je vaša kuhinja mala ili velika kada imate dobro osvetljenje? Definitivno ne.

Nedostatak mesta u kuhinji možemo rešiti i odlaganjem stvari na vrh ormara. Ako imate prostora između ormara i plafona, imaćete i skladište. Dodajte pletene korpe i imaćete savršeno mesto za održavanje manje korišćenih stvari.

Nekad se zaista možemo iznenaditi koliko prostora ustvari imamo. Sve što je potrebno jeste da se baš kao što smo napomenuli otarasimo nepotrebnih stvari. Samo se zapitajte da li vam zaista teba toliko dodatnih kuhinjskih posuda? Ono što vašu kuhinju može osvežiti jesu i biljke. One čine da se sve bude lepše i srećnije, čak i male kuhinje. 🙂

Složićemo se da je kuhinjsko ostrvo jedan od najkorisnijih elemenata koje jedna kuća može da ima, naravno ukoliko je kuhinja dovoljno velika. Međutim na ovo ne možemo da računamo kada su male kuhinje u pitanju, bar za sada. Da li ste razmišljali o barskim kolicima? One omogućavaju više stvari za skladištenje, a ujedno sjajan su ukras za kuću.

Ukoliko ste u mogućnosti povežite kuhinju i trpezariju šankom, ne samo da će otvoriti obe prostorije nego ujedno biti i mesto za ručavanje ukoliko za to u kuhinji nemate prostora.