Modernizacija VS Tradicija? I jedno i drugo! - Nova 45

Modernizacija VS Tradicija? I jedno i drugo!

Ukoliko se u predvečerje prošetate zelenilom koje imate u bloku 45, osim osećaja da ste odsečeni od svakodnevnog haosa gradskog prevoza i previše obaveza, osetićete i nešto drugo.
Pre nego što je postao i centar raznih dešavanja, urbanistički konkurent svim ostalim delovima Beograda, blok 45 je bio pravo odmaralište za sve koji su tu živeli, u punom smislu te reči. Slike iz tog vremena, služe nam kao dokaz da se i u to vreme po keju vozio bicikl, da su mladi voleli da budu uz reku i tu prepričavaju svoje dogodovštine. Pecaroši su, kao i sada, sedeli i uživali u savršenoj mirnoći, a po parkovima se uvek moglo naći ljudi koji jedva čekaju da prošetaju.

Kada su uopšte nastali blokovi?

Sve je počelo još 1948. Oko 33.000 omladinaca u radnim brigadama podigli su, uz prekide nastale zbog ekonomskih problema, ovaj “grad u gradu”.
Pre toga Novi Beograd je bio močvara koju je Sava često plavila. Uz samu obalu, na potezu od današnjeg Sava centra, do Brankovog mosta nalazilo se “divlje” naselje. S druge strane, na rubu Zemuna oko sadašnjeg hotela Jugoslavija, bilo je nešto kuća, na koje se nadovezivalo Novo naselje (stari aerodrom) u blizini Bežanije i selo Bežanija. Sve zajedno, tu je živelo oko 2.500 duša.

Kako su nastali brojevi blokova?

Sada su Blokovi neizostavan deo naše prestonice, a jedna od najvećih misterija jesu brojevi (imena) koja mnoge začuđuju. Gde je nestao blok 27 i kako je blok 45 preko puta bloka 70? Na neka od ovih pitanja još uvek nemamo odgovor! Ipak, među žiteljima Novog Beograda ima onih koji veruju da su blokovi od 9 do 15 zatim postavljeni uz Dunav, pošto je nakon završetka Bloka 8, izgradnja nastavljena u tom delu grada. Činjenicu da postoje blokovi 9A, 9B, … objašnjavaju time da su radovi na njima stajali pa nastavljani.
Ovom logikom se objašnjava da su dalje brojevi išli od Ušća, pored Save i dalje do Starog železničkog mosta, i da su pravilo lepljenja brojeva neimari pratili sve do Bloka 43.

Znate li šta je najlepši deo ovoga?

Ova priča nije u prošlosti. Iako je tako bilo tada, blok 45 i dalje ostaje oaza u srcu Beograda, mesto gde se uvek možete izolovati i uživati u jednostavnosti, pa i prisetiti se nekadašnjeg načina života i to sve na 2 minuta od svih potrebnih ustanova! Zašto biste birali između modernizacije i tradicije? U bloku 45 možete imati oba!

Izvor: 011 Info