Boje vašeg doma - Nova 45

Boje vašeg doma

Neretko možemo čuti da su boje najefektniji element dekoracije našeg enterijera. Mi se apsolutno slažemo sa tim. Međutim njihova funkcija se tu ne završava. Boje i njihove najrazličitije nijanse osim što će doprineti da vaš dom izgleda lepše, one mogu uticati i na naše raspoloženje. Pored svoje estetske uloge, one različito deluju na nas, od toga da mogu da nas oraspolože, umire, one mogu uticati na to da li ćemo u nekoj prostoriji provoditi manje ili više vremena, kako ćemo se osećati u njoj, podsetiti na lepe ili ružne trenutke… Stoga je vrlo važno da prilikom uređenja vašeg enterijera pažljivo odberete boje kojim ćete biti okruženi.

Nova 45 tim vam savetuje da prilikom odabira boja za vaš dom prvo pronađete one koje odgovaraju vama samima ali i funkciji prostorije. Evo i nekoliko praktičnih saveta kako izbrati najbolje boje za vaš dom kao i šta nam one poručuju.

Crvena

Boja kao što je crvena je izrazito snažna i kada je njena upotreba u pitanju moramo biti oprezni. Crvena je boja jakih emocija, energije, aktivnosti tako da nije preporučljiva za svaku prostoriju, a pod tim mislimo prvenstveno na spavaću sobu koja nam služi za odmor pre svega. S druga strane ova boja budi osećaj topline i bliskosti pa je najbolje odabrati za prostorije u kojima provodite vreme sa ljudima koje volite i gde je generalno protok ljudi veći.

Žuta

Neko je spomenuo depresiju? Mi iz Nove 45 vam preporučujemo žutu. J Žuta ne samo da će vas oraspoložiti, nego ćete se uz nju odmah osećati pozitivnije. Žuta boja je boja raspoloženja i sreće. Probajte ofarbati u žutu boju zidove kuhinje, dnevne sobe ili ukrasiti prostorije žutim detaljima, odmah ćete se osećati bolje i veselije.

Zelena

Ono sto je specifično kod zelene boje je njena mirna nota. Idealna je za spavaće sobe jer daje smirujući osećaj i u isto vreme predstavlja odmor za oči. Zelena boja povezuje se i sa lečenjem i dobrim zdravljem.

Plava

Plava boja nije daleko od zelene kada govorimo o smirujućem dejstvu, ona nas podseća na vodu i kao takva nam smanjuje napetost. Svakako je preporučujemo za prostorije u kojima želimo da se osećamo spokojno i mirno. Idealna je za spavaće i dečije sobe.

Narandžasta

Veruje se da narandžasta boja podstiče apetit, pa se kao takva svakako preporučuje u kuhinji . Osim toga ova boja je boja romantike, kreativnosti i sreće ali i raspoloženja i druženja. Tim iz Nove 45 je ipak ne preporučuje za prostorije koje koristimo za spavanje i odmor.

Ljubičasta

Ljubičasta boja je boja romantike i razigranosti. Sa njom takođe postižemo eleganciju i otmenost. Idealna je za spavaće sobe, s tim sto moramo paziti uz koje boje je kombinujemo jer ne ide u sve.