Blok 45 - Naselje Sunca, Blok sa dušom, jedno od boljih mesta za život

Naselje Sunca – beogradski blok sa dušom

Da li ste znali da se Blok 45 još naziva i Naselje Sunca? Ukoliko ste nekada posetili ovo mesto, sigurno ste svesni i zbog čega je dobio ovo ime. Ležeći na Savi, uz doživljaj planine, mora i velegrada ujedno, blok 45 odaje poseban doživljaj. 

Istorija Novog Beograda

Novi Beograd se u planovima pojavljuje 1923. godine kao vizija opštinskog arhitekte Đorđa Kovaljevskog. Plan koji je beogradska opština poverila za izradu arhitekti Dragiši Brašovanu čak sedam godina ranije, praktično je pao u zaborav u posleratnoj istoriografiji. Mnoge od tema koje su i dalje otvorene u beogradskom planiranju (izmeštanje železničke stanice, spuštanje grada na obalu, budući „city“ itd) predstavio je Brašovan predratnim planom.

Naselje Sunca – Blok 45 i njegova izgradnja

Da bi se izgradili blokovi potrebno je bilo isušiti močvarni teren koji je stvarala reka Sava. Teren na kojem je danas Blok 45 je šezdesetih godina prošlog veka izgledao kao i svaki drugi rukavac reke Save u kojem su se gnezdile razne močvarne ptice i bio je stanište mnogih divljih životinja. Velikim radnim akcijama i kasnije preko društvenih preduzeća napravljen je sistem koji je omogućio izgradnju savskog keja sa šetalištima celom dužinom. Ovaj poduhvat je uglavnom izgrađen sedamdesetih godina 20. veka. Izgradnja celog keja i nasipa duž celog Bloka 45 je završena kasnijih godina. Urbanistički, Naselje Sunca je podeljeno na 3 dela, ali se u svakom može osetiti ista lepota. Ako se odlučite da sledeću nedelju želite da provedete na reci, izolovani iz gradske vreve, pohitajte na tramvaje linija 7, linija 9, linija 11, linija 13 ili autobuse linije 45, linija 95, pošto će Vas svaki od njih odvesti na pravu lokaciju.

Da li ste znali koji filmovi su snimani u Naselju Sunca?

Ipak, ono što čini pravu dušu jednog mesta, jesu događaji koji su se tamo odigrali i ljudi koji su tamo živeli. Blok 45 može da se pohvali da je bio mesto snimanja brojnih filmova i serija, od kojih su neki:  1 na 1Čep koji ne propušta voduKošavaPavle PavlovićKakav danJagode u grluŠta radiš večerasPazi šta radiš (Maturanti)ŠmekerSpecijalno vaspitanje7 i po, kao i dokumentarni filmovi: Beograd nekad i sad i Naselje Sunca — Blok 45.

Blok 45 i poznate ličnosti

Takođe, ovaj blok ima raznovrsnu populaciju stanovnika, od političara do glumaca i kuvara. Neko od njih su i: Aleksandar Vučić, Slobodan Milošević sa suprugom Mirjanom Marković i dr Radovan Karadžić, pevači i pevačice Jelena Ristić, Jovan Radovanović, Dušan Kojić iz rok grupe Disciplina kičme, reper Ivan Ivanović Đus, Zafir Hadžimanov, Igor Perović iz grupe Plejboj, Dragi Jelić pevač i gitarista benda YU grupa, Marinko Rokvić i Nikola Rokvić, osnivač grupe Neverne bebe Milan Đurđević, Ana Stanić, Ivana Peters poznatija kao „Ivana Negativ“, Mari Mari, Nebojša Lutovacpoznati pevač izvorne i narodne muzike, glumci Drago Čumić, Tomo Kuruzović i Miodrag Andrić poznatiji kao „Ljuba Moljac“, reditelj i scenarista Radivoje Andrić, sportisti Radmilo Armenulić, Predrag Danilović, plivači Predrag Miloš i Nenad Miloš, šahista Dimitrije Bjelica, novinar Đoko Vještica, voditelji Dunja Lango i Dejan Pantelić, naš najpoznatiji fotograf Tomislav Peternek, poznati kuvar iz serijala „Gastronomad“ Nenad Gladić, poznata naučnica i likovna umetnica Vladana Likar-Smiljanić, automobilista i filmski statista Branimir Perić Džo.

Moderna, urbana umetnost u Naselju

Takođe, još jedan zaštitni znak bloka 45 jesu grafiti, s obzirom na to da su u njemu nacrtani jedni od prvih grafita u bivšoj Jugoslaviji. Sredinom osamdesetih, talas hip-hop kulture koji je preplavio Evropu, u velikoj meri je pogodio i blok 45.U tom periodu se formira prva ekipa koja se osim crtanja grafita bavila i brejk densom. Ekipa se zvala Fantastic Boys, takode poznata kao Rap City Crew, ciji su clanovi bili Babuš, Ðela, Steva, Tica i drugi. Zanimljivo je da je ova ekipa 1985. godine na brejk dens takmičenju na bazenu 11. april, izgubila u finalu od ekipe Ðogani Fantastiko, koja će devedesetih godina postati vodeća grupa dens-dizel scene Srbije. Jedan od prvih grafita ove ekipe je hobotnica na asfaltu keja reke Save u bloku 45, gde su vežbali brejk dens, i gde se na zidovima postepeno formirao neki oblik hall of fame-a. Osim ovog grafita, na obližnjim obdaništima su urađeni grafiti „Rap City“ i „RCC“, od koji je ovaj drugi do 2007. godine stajao na zidu netaknut. Omiljena mesta crtača su i danas četvorospratnice i dvospratnice, kao i zidine i klupe na Savskom keju, od kojih su gotovo sve ukrašene grafitima.

Koji su to simboli bloka 45?

⦁ Petlić/Pevac
Skulptura ispred „Mesne zajednice Sava“ napravljena je 1976. godine i jedan je od simbola Bloka 45. Simbolično Petlić, koji se uvek povezuje sa „Suncem”. Projektant je Milosav Sunajac, visina Petlića je 270 cm , a sa postoljem 385 cm , materijal gradnje – obojeni beton ,figura – ekspresivna dinamična forma .Do pre nekoliko godina krasio je grb FK Save . Neke generacije su ga prozvale vrabac , verovatno zato sto mu već dugi niz godina fali kresta.

⦁ Đačka česma
Jednim od simbola Bloka 45 smatra se i đačka česma, koja se nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole.“. Česmica je mesto okupljanja đaka odavnina, a sazidana je povodom 100. godina osnovne škole „Branko Radičević“. Projektovao ju je Zoran Veljković 1983. godine, a dve godine kasnije zvanično je postavljena.

⦁ Savski kej
Savski kej je još jedan od simbola bloka 45, kao i njegovi splavovi i to što je naselje sa velikim brojem zelenih površina.
⦁ Rok blok
Mnogi ga nazivaju ovim imenom zbog velikog broja bendova nastalih u ovom bloku, u vreme novog talasa, sedamdesetih. i osamdesetih godina prošlog veka, kao i zbog velikog sedmočasovnog rok blok koncerta, održanog 1978. godine, na kojem je nastupao veliki broj bendova iz bivše Jugoslavije.

Mirno šetalište pored prelepe Save će Vam definitivno doneti mir kakav svi zaslužuju. Usput možete pogledati neke od postavku uličnih prodavaca ili svratiti do igrališta, izbor je pred Vama, a vi treba da nađete samo ono što Vam najviše odgovara!

Ako već zamišljate sebe i svoju porodicu u ovom naselju pogledajte i ponudu stanova u Bloku 45 i postanite deo jednog od najlepšiš blokova na Novom Beogradu